Lasă-mi, toamnă, jgheaburile și burlanele curate!

Lasă-mi, toamnă, jgheaburile și burlanele curate!

Lasă-mi, toamnă, jgheaburile și burlanele curate! Lucrurile nu se rezolvă însă cu o incantație și, pentru pregătirea acoperișului locuinței pentru sezonul rece, ai două variante: să apelezi la serviciile unor specialiști în acoperire sau… să îți faci de lucru, într-o zi încă senină și călduroasă de weekend.

Un acoperiș nepregătit pentru sezonul rece, cu precipitații, va duce la degradarea locuinței, și la investiții majore în anii următori. Pentru a preîntâmpina această situație, sunt necesare câteva operații de curățare a sistemului de colectare și drenare a apelor pluviale.

În special dacă locuința se află în preajma unui copac, sistemele de scurgere ale acoperișului casei tale se pot bloca cu vegetație căzută, iar apa sau zăpada topită să nu mai fie colectate și evacuate corespunzător. De aceea, de două ori pe an, toamna și primăvara, acestea trebuie curățate. Operația este simplă, necesită câteva unelte și 1-3 ore, în funcție de mărimea acoperișului și îndemânarea fiecăruia.

 Uneltele necesare pentru jgheaburi și burlane curate:

  • Scară
  • Găleată
  • Sfoară (pentru legat și manipulat găleata)
  • Lopățică / Spatulă
  • Șarpe de desfundat / Un furtun conectat la rețeaua de apă

Odată ce ai adunat toate aceste ustensile, poți pune scara și începe treaba. Folosește-te de lopățică pentru a aduna frunzele și mizeria din jgheaburi, și pune-le în găleata legată de ultima treaptă a scării. La final, poți coborî găleata folosindu-te de sfoară. Poți improviza o lopățică pentru curățat jgheaburile și dintr-o sticlă de plastic tăiată, de exemplu. Sau utiliza o spatulă pe care nu o mai folosești, din bucătărie.

Mare atenție! Deși uneori pare mai comod să te întinzi să acoperi o suprafață cât mai mare a jgheaburilor, pentru a nu fi nevoit să cobori să muți scara, poate fi periculos. Prin urmare, curăță doar o arie scurtă din jurul tău și coboară ori de câte ori este necesar.

Odată curățate jgheaburile, să trecem la burlane. Înainte de toate însă, dacă acestea au extensii paralele cu solul, acestea trebuie demontate. Apoi, urcă-te pe scară și umple burlanul cu apă. Datorită presiunii destul de mari cu care aceasta va ieși din burlan, ar trebui să fie eliminate și depunerile.

Totuși, dacă ai senzația că ceva este în neregulă, și apa este evacuată greu – și odată cu ea nu foarte multe mizerii, utilizează șarpele de desfundat.

Sau, o variantă mai simplă, și destul de eficientă, este utilizarea unui furtun conectat la rețeaua de apă. Acesta va avea și rol de șarpe de desfundat, și va introduce și apă în burlan, pentru curățare.

Cam asta este tot ce poți face pentru jgheaburi și burlane curate. O alternativă pentru a scăpa de această sarcină bi-anuală, este să instalezi protecții pentru jgheaburi, care vor ține departe vegetația și mizeria. Pentru a le achiziționa și instala, contactează furnizorul tău de soluții complete de acoperire.

Foto: © USFWSAmerimax